“Veel zin om in een ruimer pastoraal gebied aan de slag te gaan”

Per 1 december wordt de Wingenese pastoor Bart Malfait ook pastoor in de parochies van Zwevezele en Ruiselede. “Ik heb er bijzonder veel zin in om in dit grotere pastorale gebied aan de slag te gaan. Ik kijk ernaar uit de parochianen te leren kennen en met geëngageerde vrijwilligers een mooi pastoraal aanbod uit te werken.”

Priester Bart Malfait is afkomstig van Zwevegem en de jongste telg uit een gezin van vijf kinderen. Van 2004 tot 2019 was hij medepastoor in Diksmuide. Sinds september 2019 is hij aangesteld als pastoor in de parochies van Wingene. “Ik hou van de gewone dingen in het leven: genieten van de natuur te voet of met de fiets, wat cultuur opsnuiven tijdens een reisje, een goed boek lezen … Als priester maak ik tijd voor God en voor de mensen. Het is mijn taak te bidden, maar ook om mensen te ontmoeten. Hopelijk dreigen die twee niet verwaarloosd te worden door een te drukke agenda van vergaderingen, computerwerk en servicepastoraal. Ik streef eerder naar eenvoud en diepgang.”

“Eén van de grootste uitdagingen voor het geloof vandaag is de zinvolheid van de christelijke boodschap over te brengen. Met mensen spreken over de kern van het christelijk geloof is niet evident. Toch voel ik bij velen nog steeds waardering. Een pastoor is er op blije en droevige momenten in het leven. Dat schept een band.”

Al van jongs af aan is priester Bart geboeid geweest door alles wat met geloof en de Kerk te maken had. “Hoe het komt dat dit mij zo interesseerde, weet ik zelf niet zo goed. Dat ik uiteindelijk priester ben geworden is evenwel nog een hele strijd geweest.” Eén van de Bijbelcitaten die hem het meest aanspreken komt uit de Brief aan de Galaten: ‘Als wij leven door de Geest, laten we ons dan ook gedragen volgens de Geest’ (Galaten 5:25). “Het vat volgens mij kernachtig samen wat christelijk leven inhoudt.”

Priester Bart zal pas vanaf 1 december voorgaan in vieringen in Ruiselede en Zwevezele. Dat betekent dat in Zwevezele tijdelijk andere priesters de vieringen zullen leiden. Net als bij zijn aanstelling in Wingene hoopt priester Bart dat hij in Ruiselede en Zwevezele verder zal kunnen bouwen aan een kerkgemeenschap waar mensen graag naartoe komen en waar iedereen zichzelf mag zijn. “Tegelijk hoop ik ook op een kerkgemeenschap waar Gods Woord mag klinken, dat we er ontvankelijk voor zijn en dat we niet te terughoudend zijn ervan te getuigen in de ruimere samenleving.”

Het is de bedoeling om de parochies samen te brengen in een nieuwe pastorale eenheid. “De realiteit dwingt ons nu eenmaal om parochies anders te organiseren en in grotere gehelen onder te brengen. Dat zal natuurlijk nopen tot herschikkingen voor de huidige afzonderlijke parochies. Ik zal mijn tijd nemen om de parochies en de mensen te leren kennen en hoop op mensen die het zien zitten om hun schouders onder het kerkgebeuren te zetten. Immers, de Kerk is niet alleen een zaak van de pastoor, maar van de hele gemeenschap.”

afbeelding: 
Bart Malfait bureau
Bart Malfait Wingene